Over ons

STCW trainingen met STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

De Nederlandse overheid wil dat je zelf kunt beslissen over je eigen loopbaanontwikkeling. Door scholing kan je je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Werkenden of werkzoekenden kunnen gebruik maken van het STAP-budget waarmee je tot wel € 1000,- subsidie kunt aanvragen om een training te volgen. Het kan dus zomaar zijn dat je zelf helemaal niets hoeft te betalen voor een training en dat deze dus gratis is. Bij TVK Instructie zijn diverse STCW trainingen met STAP-Budget te volgen.

De volgende trainingen van TVK Instructie komen in aanmerking voor het STAP-budget:

 • Heftruck
 • Hoogwerker
 • VCA
 • STCW maritieme trainingen, Basic Safety Training, Medical First Aid en Medical Care
 • Andere trainingen in overleg met ons (0527-699535)

Onze maritieme trainingen vind je hier en onze bedrijfsveiligheidstrainingen hier.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Kijk deze instructievideo van het UWV of kijk hier op de website van het UWV

 

 1. Je kunt alleen STAP-budget aanvragen voor een opleiding die 4 weken start ná je aanvraag, en die start binnen 4 maanden na het aanvraagtijdvak. Als je voor je opleiding op 1 mei 2023 STAP aanvraagt, dient deze dus te starten in juni, juli, augustus of september 2023
 2. Aanmelden voor een training via onze website www.tvkinstructie.nl en NIET aangeven dat de werkgever gaat betalen. Kies een training waarvan de startdatum minimaal
 3. Klik het vakje aan: Deze trainingen wil ik aanbieden voor STAP-budget. Zorg ervoor dat je je gegevens goed invult. Het is belangrijk dat het overeen komt met je ID bewijs/Paspoort.
 4. Geef in het vakje “opmerkingen” ook aan of je de training wel of niet wilt volgen als de STAP-subsidie niet goedgekeurd wordt of als het budget op is. Als je niets invult gaan we ervan uit dat je de training gewoon wilt volgen, ook zonder STAP-Budget.
 5. Je ontvangt via e-mail een bewijs van voorinschrijving voor waarmee je op 1 mei a.s. de aanvraag kunt afronden via het UWV.
 6. BELANGRIJK! Wees er snel bij, want op=op! Log op 1 mei om 10:00uur in bij het UWV met je DIGID en zorg ervoor dat je je bewijs van voorinschrijving binnen handbereik hebt. Je kunt nu alle gegevens invullen en je aanvraag afronden. Als je aanvraag goedgekeurd wordt ontvang je een bevestiging. Je training start tussen 4 weken na aanvraag maar voor 4 maanden na aanvraag. LET OP: omdat iedereen om 10:00uur probeert in te loggen kan je tot 2 uur lang in een wachtrij geplaatst worden, houd hier rekening mee in je planning.
 7. Je krijg de uitnodiging toegezonden ruim een week voor begin van de training. Indien de training duurder is dan € 1000 dan krijg je voor het restbedrag een aanvullende factuur.  Het is belangrijk dat je je training ook daadwerkelijk volgt, het UWV zal anders de subsidie terugvorderen.

Voor wie is het STAP-budget

U kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als u een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

Voorwaarden STAP-budget

Om gebruik te maken van het STAP-budget moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld 18 jaar of ouder bent en dat u nog geen AOW ontvangen. De training die je wilt gaan volgen moet in STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden.

Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. Op deze website van de overheid vind je meer informatie over het STAP-budget.

Inloggen bij je STAP-budget doe je HIER

Inschrijven zonder risico

Je bepaalt vooraf of je de training wel of niet wilt volgen als je subsidie aanvraag niet toegekend wordt door UWV Zo loop je dus geen enkel risico.

Wacht niet te lang

Schrijf je nu in voor een training die start in juni, juli, augustus of setember en vraag op 1 mei a.s. je STAP-Budget aan.

 

stap-aanvraag