Specialist in maritieme en veiligheidstrainingen

Binnenvaartdiploma nu gemakkelijk te halen

binnenvaart-beer-en-buis

‘Nieuwe EU-richtlijn maakt opleiding langer en duurder’
Binnenvaartdiploma halen voor 1 januari 2022

Emmeloord/Wieringerwerf – Schippers die hun binnenvaartdiploma willen halen, doen er verstandig aan dat voor 1 januari 2022 te doen. Dat zeggen Siem Buis van TVK Instructie uit Emmeloord en Pieter Beer van Visserij Management Bureau Beer uit Wieringerwerf. Vanaf die datum vervalt het mondeling examen in zijn huidige vorm. Deze zal vanaf die datum worden afgenomen op een simulator hierdoor zal het langer duren en duurder worden, is onze inschatting, dit komt door een nieuwe EU-richtlijn.

TVK Instructie is een allround aanbieder van veiligheidstrainingen met een specialisatie in Maritieme Safety Trainingen voor de zee- en binnenvaart. Visserij Management Bureau Beer regelt de bemanningsadministratie van Nederlandse reders en andere schippers. En bemiddelt daarvoor tussen opleiders en de sector.

‘Wij hebben de handen ineengeslagen, zodat iedere ervaren schipper die dat wil nog dit jaar zijn binnenvaartdiploma kan halen’, legt Beer uit. Door een nieuwe EU-richtlijn worden de voorwaarden voor dit diploma volgend jaar aangescherpt. Buis: ‘En dat betekent dat de opleiding langer gaat duren en ook duurder wordt.’

Simulator bij examen

Zo verandert het mondelinge examen. ‘Dat wordt nu nog afgenomen door twee ervaren schippers, maar straks gebeurt dat in een simulator. Dit kost veel meer tijd, want de examenkandidaten moeten eerst oefenen met die simulator. Daar kun je niet meteen mee overweg’, zegt Beer.

TVK Instructie en Visserij Management Bureau Beer bieden de opleiding dit jaar nog aan, in samenwerking met Edumar vaaropleidingen, voor schippers die aantoonbaar zes jaar vaarervaring hebben in de visserij en dus ook maritieme diploma’s bezitten. Met het binnenvaartdiploma kunnen ze alle kanten op, verzekeren Buis en Beer.

‘Het is een ontzettend mooi diploma, waarmee je altijd aan de slag kunt. Op een rondvaartboot bijvoorbeeld, een veerpont of in de waterbouw, binnenvaart. Nederland is een varende natie, er is dus overal werk te vinden in de maritieme sector.’

Eén aanspreekpunt voor maritieme trainingen

TVK en Bureau Beer hebben sowieso de samenwerking geïntensiveerd. Samen vormen ze sinds kort één aanspreekpunt voor maritieme trainingen. Individuele zeevarenden, reders en uitzendbureaus in de maritieme sector kunnen hun dossier met al hun diploma’s en certificaten centraal onderbrengen bij de nieuwe samenwerking. Hierdoor blijven hun bevoegdheden en trainingen op orde en eventuele upgrades naar een hogere bevoegdheid of een overstap naar een andere maritieme sector, b.v. van visserij naar koopvaardij of andersom.

Buis: ‘Wij hebben zo alles onder één paraplu en houden in de gaten wie er wanneer weer een opleiding f trainingen moet doen of certificaat moet halen en verlengen. En we bieden begeleiding als iemand een career switch wil. Wij zoeken de bijpassende opleidingen en verzorgen de aanmeldingen.’

Papieren altijd op orde

Beer: ‘Heel handig, want in de maritieme sector moet er aan nogal wat opleidingseisen worden voldaan. En als een medewerker zijn papieren niet op orde heeft, kan dat grote financiële consequenties hebben. Door onze dienst wordt er niets meer over het hoofd gezien, wordt de klant ontzorgd en zijn alle papieren altijd op orde.’ En dit alles op een punt, dus een telefoonnummer, een factuur, een aanspreekpunt.

Voorlopige agenda

  • Eind augustus Grootvaarbewijs in een online versie
  • September Marcom B en Marcom A

Nog dit jaar het binnenvaartdiploma halen? Of meer weten over de diplomaservice? Bel of mail naar TVK Instructie via tel: 0527-699535, info@tvkinstructie.nl, of info@vmbbeer.nl. Kijk voor meer informatie ook eens op tvkinstructie.nl of vmbbeer.nl.