NICO Expeditie traint Survival Techniques bij TvK Instructie Emmeloord

NICO Expeditie traint Survival Techniques bij TvK Instructie Emmeloord

Om mee te kunnen varen moet iedere onderzoeker en student een training volgen in Personal Survival Techniques, hierdoor zijn ze enigszins voorbereid op wanneer ze onverhoopt op zee het schip moeten verlaten. De training vindt plaats op de locatie van TvK Instructie te Emmeloord en in het plaatselijke zwembad.

Over Nico

Van virussen tot geluidsoverlast, van koraalriffen tot walvissen

NICO is een bijzondere expeditie met onderzoek vanuit heel diverse disciplines. In het NICO-programma zijn ruim 40 onderzoeksvragen van 20 universiteiten en onderzoeksinstituten geïntegreerd: van zeebodemmonsters voor klimaatonderzoek tot virussen, van koraalriffen tot walvissen, en van geluidoverlast door scheepvaart tot diepzeemijnbouw. In totaal beslaat de expeditie twaalf etappes, variërend van enkele dagen tot meerdere weken. Vanuit thuishaven Texel – waar het NIOZ gevestigd is – vaart het schip naar Gran Canaria, steekt van daaruit de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch deel van het koninkrijk, en de Mississippi-delta om daarna weer terug te keren voor verder onderzoek in de Noordzee en bij de Azoren.

 

NICO’S – Oceanografen in opleiding

Aan boord varen ook per leg enkele masterstudenten mee, de zogeheten ‘Nico’s’. NIOZ-directeur Henk Brinkhuis: “Oceaanonderzoek is een langjarig en voortdurend proces. Je kunt niet zeggen: we gaan even zes maanden de zee op en dan weten we alles wat er te weten valt. Ons plan is dan ook om samen met NWO vanaf nu eens in de twee jaar met een nieuwe NICO-expeditie te komen en zo te zorgen voor langlopend onderzoek.”

Meevaren

Op elke etappe vaart een journalist, schrijver, fotograaf of kunstenaar mee. Zij doen op eigen wijze verslag van wat ze meemaken aan boord.

Comments are closed.