Nieuwste training TvK Instructie redt mensenlevens

TvK Instructie uit Emmeloord heeft een nieuwe training ontwikkeld waarmee mensenlevens op zee kunnen worden gered. Het bedrijf werkte de afgelopen jaren in Europees verband samen aan de aanvullende module Veiligheidstraining aan boord. Die wordt op 23 mei, tijdens de eindpresentatie van de pilots van MariGreen, in Heeg gepresenteerd.

Training aan boord Z181

Voor het redden van mensen in besloten ruimtes zoals een visruim zijn speciale technieken vereist. Theo van Keulen van TvK Instructie werkte voor zijn nieuwste training samen in het Europese samenwerkingscluster MariGreen. ’Het was een goede samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven. We deelden onderling onderzoeksresultaten met elkaar.’ Van Keulen is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het meten van gas in bepaalde ruimtes en deelde zijn expertise met andere bedrijven. Hij werd op zijn beurt geholpen met reddingsmethodes.

MariGreen wil de veiligheidsregio’s op zee beter in kaart brengen en veiligheidsvoorschriften harmoniseren. Internationale veiligheidsvoorschriften en opleidingsstandaarden zijn namelijk niet gelijk en vaak zelfs tegenstrijdig.

TvK Instructie onderzocht ongeveer 100 incidenten aan boord van Nederlandse, Duitse, Belgische, Franse en Spaanse visserijschepen. ‘Het bleek dat meerdere opvarenden zijn verdronken of vermist en een behoorlijk aantal niet meer aan boord terugkeerde na een ongeval. Dit geeft wel aan dat het beroep van visserman een van de meest gevaarlijke beroepen is’, legt Van Keulen uit.

‘We brachten repeterend ongevallen oplossingen aan. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, zie je wel dat het gebruik van een helm op de kottervloot begint toe te nemen. Dat is belangrijk voor de veiligheid.’ Ook het werken op hoogte en de problemen met het inprikken van de visborden werden onder de loep genomen.

Het bedrijf van Van Keulen is gespecialiseerd in veiligheidstrainingen en beschikt over een grote trainingslocatie en gekwalificeerde instructeurs. Speciaal voor dit project werd Albert Bakker uit Urk aangenomen. Hij ging wekelijks op bezoek bij de sector om te vragen hoe de vissers hun werk veilig kunnen doen en wat er zou kunnen worden verbeterd.

Naast de officiële Fishery trainingen ontwikkelde TvK de module Veiligheidstraining aan boord voor de visserij, waarbij wordt ingezoomd op aspecten als: brandbestrijding, eerste hulp, persoonlijke beschermingsmiddelen en overleven op zee.

De eindpresentatie van de pilots voor MariGreen staat gepland op 23 mei in Heeg en TvK geeft een dag hiervoor nog een training aan boord voor de bemanning van een nieuwe kotter.

Kijk ook op www.tvkinstructie.nl.

Gepubliceerd in Visserijnieuws 17 mei 2019.

 

 

Comments are closed.