Veel doden door ongelukken met oude heftrucks

Veel doden door ongelukken met oude heftrucks

Er gebeuren te veel ongelukken met heftrucks. Gemiddeld eens in de twee maanden komt daarbij iemand om. De voertuigen zijn vaak verouderd en strenge regels om ermee te rijden ontbreken.

Bij chauffeurs wil een fatsoenlijke rijcursus nog weleens ontbreken, bij kleine bedrijven rijden de heftrucks gewoon tussen de werknemers door en van nieuwe technieken wordt nog te weinig gebruik gemaakt. Terwijl allerlei maatregelen mogelijk zijn, is het aantal zware ongelukken met een heftruck in Nederland hoog. En steeds vaker ook met dodelijke afloop, waarschuwt de Stichting Arbeidsongevallen. Vorige week was het raak bij een bedrijf in Nuenen. Daar raakte een medewerker zwaargewond bij een ongeluk. De man was vergeten de handrem aan te trekken, waardoor hij klem kwam te zitten tussen de truck en de laadklep van een vrachtwagen.

Volgens Heftruck Nederland gebeuren jaarlijks 1.700 ongevallen met een heftruck, waarvan 150 zwaar en 7 dodelijk. De Inspectie SZW, dat geen specifieke cijfers bijhoudt, ziet ook de zware voertuigen de laatste jaren steeds vaker terug in haar rapporten. ,,In ons land rijden veel heftrucks rond. In Nederland, en Brabant in het bijzonder, zitten veel transportbedrijven en distributiecentra. En dat worden er alleen maar meer”, aldus een woordvoerder.

Kijk hier voor onze heftruckcursussen, ook in het Pools.

Comments are closed.