Geld genoeg
Geld genoeg
Heftige tegenwind, dat is waar we de vorige column mee afsloten. Deze tegenwind is hard en houdt lang aan. Bij reders én opvarenden zijn grote zorgen: Hoe komt er brood op de plank? De vooruitzichten zijn niet goed. Windmolens en ander overheidsingrijpen, veel vis maar kleiner, dure diesel, brexit en de saneringsronde die er aan komt. Waar eindigt dit? Verdwijnt de vloot, gaat Neerlands trots verloren? Nee, zeker niet!
We moeten onze energie niet verspillen aan zaken waar we toch niets aan kunnen veranderen. Laten we deze energie gebruiken om meer kansen voor de visserijsector te creëren. Dit kan alleen als de branche er meer in slaagt de handen ineen te slaan. Als vereniging moet je tegenwoordig zorgdragen voor een goede lobby maar hoef je ook de barricades niet te schuwen. Daarnaast zou ik willen aangeven: onder het mom van liever goed gejat dan slecht bedacht: ga kijken hoe de NGO’s (Greenpeace, natuurbeheerclubs e.d.) hun organisatie op orde hebben, leer hiervan en pas sterke punten toe in je eigen vereniging.
Nagenoeg ieder helder denkend mens heeft inmiddels wel door dat HET GROTE GROENE VERHAAL gedreven is door geld. Hoe kan ik nagenoeg gratis groene energie krijgen in NL: gewoon door de burger al vele jaren een opslag duurzame energie te laten betalen. Daarmee worden ‘milieuvriendelijke’ projecten gefinancierd die tot gevolg hebben dat grootverbruikers nagenoeg ‘gratis’ energie hebben. We weten allemaal wel dat ‘gratis’ een sprookje is en ik geloof niet in sprookjes. Maar zolang het groene verhaal de aanjager is van bepaalde economische activiteiten ongeacht de gevolgen voor onszelf en ons milieu zal dit door blijven gaan en vraagt de heer Frans Timmermans nog meer geld binnen de EU op te hoesten bovenop de 1.000 miljard Euro. De teller staat inmiddels op € 1.300.000.000.000!
Er zullen weinig mensen tegen zijn als we investeren in zaken waardoor onze kinderen een zekerder bestaan hebben, voldoende eten, schone omgeving en frisse lucht om te ademen hebben enz. Echter als je kijkt waar deze miljarden echt naartoe gaan en hoe weinig onderzoek naar het uiteindelijke milieu-resultaat gedaan wordt is het beschamend en ik durf te zeggen: destructief voor onze economie. Wat is het netto milieu-resultaat van de windmolen op zee: de productie van de molen, de aanleg inclusief infrastructuur, geringe operationele tijd, afbraak, onderhoud en een alternatief voor windstille dagen meegenomen? Niemand die het kan zeggen en blijkbaar niemand die er belang bij heeft dit uit te zoeken. Een zelfde onderzoek naar de elektrische auto is naar mijn weten ook nog nooit gedaan. Wel weet ik dat het elektriciteitsnet een energieverlies van 25% heeft en het laadproces een verlies van 20% scoort. Dus bijna 50% van de energie gaat al verloren voordat het in de accu zit!
Velen van ons weten een betere bestemming te vinden voor deze rondpomperij van geld waar het labeltje milieu opgeplakt is.
Het moraal van dit verhaal is: De milieugroeperingen hebben het goed voor elkaar. Ze hebben elkaar gevonden en harken het grote geld binnen. Visserijbranche: verenig je en zorg dat je ook met een vergelijkbaar model komt. Het geld is er in Nederland en Europa, en denk na als groep hoe je dit jouw kant op kunt laten rollen.
Een gesprek over jouw mogelijkheden en toekomst aanvragen kan hier
Een overzicht van de maritieme trainingen van TVK Instructie vind je hier
B&B Crew Management
Siem Buis